MMF ocenil kroky Ríma, ale na oživenie ekonomiky musí urobiť viac

10.07.2012 Celý región

Rím 10. júla (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) ocenil reformné a úsporné kroky talianskej vlády, no na výraznejšie oživenie ekonomiky bude musieť prejsť ešte dlhú cestu.

Podľa výročnej správy MMF venovanej talianskej ekonomike sú úsporné opatrenia a reformy zo strany vlády Maria Montiho ako dôchodková reforma a reforma pracovného trhu, čiastočná deregulácia v sektore služieb a nedávno oznámené zníženie výdavkov štátu "krokom správnym smerom". Ale na prerušenie špirály nízkeho rastu a vysokého dlhu musí krajina urobiť ešte viac. Uviedol, že najmä v znižovaní výdavkov je potrebné pokračovať a zisk v tejto oblasti využiť na ďalšie spružnenie pracovného trhu.

Fond zatiaľ ponechal v platnosti pôvodnú prognózu vývoja talianskej ekonomiky, v rámci ktorej počíta tento rok s poklesom hrubého domáceho produktu (HDP) Talianska o 1,9 %. Upravil však odhad v oblasti rozpočtového deficitu, pričom počíta s tým, že tohtoročný rozpočtový schodok dosiahne 2,6 % HDP. V apríli ešte predpovedal deficit na úrovni 2,4 % HDP.

Mario Monti, ktorého funkčné obdobie sa skončí na jar budúceho roka, dnes v Bruseli uviedol, že neistota okolo jeho nástupcu negatívne ovplyvňuje zahraničné investície a zvyšuje obsluhu dlhu krajiny. Objem dlhu pritom dosahuje závratných 1,95 bilióna eur.

Monti zostavil úradnícku vládu po odchode Silvia Berlusconiho v novembri minulého roka, aby pomohol krajine z krízy. Dnes zopakoval už skoršie informácie, že na budúci rok na funkciu premiéra kandidovať nebude. Rastúce obavy o budúcnosť reformného procesu v Taliansku prinútili prezidenta Giorgia Napolitana prísť s vyhlásením, že predstavitelia politických strán budú pokračovať aj po odchode Montiho v reforme, ktorú odštartoval.

Informovala o tom agentúra Reuters.
 

Vyberte región